Muncă în Olanda

VINO CU NOI SĂ DESCOPERIM OLANDA!

Cunoscută ca și “Țara lalelelor”, Olanda este într-adevăr patria florilor, a legumelor, a bicicletelor, a disciplinei, a muncii bine organizate!

Dacă ai ales să lucrezi în Olanda, trebuie să respecți toate regulile și legislația acestei țări. Vei vedea și învăța noi tehnici de lucru în domeniul agricol/zootehnic și vei căpăta o nouă perspectivă despre performanța în aceste domenii.
Munca are loc după principiile și valorile olandezilor. Neîndeplinirea sarcinilor de lucru sau a standardelor solicitate de angajator, pot duce imediat la concediere.
Atitudinea lucrătorului față de muncă și colegi trebuie să fie una pozitivă, constructivă. O atitudine „nepotrivită” de asemenea va duce la concediere imediată. Angajatorii olandezi apreciază (chiar solicită) abilitatea de a învăța standardul de muncă solicitat în cel mai scurt timp.

Eficiența este la cele mai ridicate cote în Olanda! 

Printre cele mai complexe echipamente folosite în agricultură sunt inovate și construite în Olanda.
Dacă vrei să descoperi nivelul superior a ceea ce înseamnă agricultură și tehnologii agricole, te așteptăm!

MUNCA ÎN AGRICULTURĂ poate fi la:

  • Flori (în sere sau câmp) și implică: plantare, sortare, recoltare, ambalare,  diverse alte munci necesare. Se lucrează la lalele, crizanteme, lisianthus, crini, trandafiri, orhidee, gerbera, bujori cât și flori cultivate în ghivece, sau flori cultivate în câmp: bujori, floarea soarelui ornamentală.
  • Fructe (în sere sau în câmp) și implică: plantare, recoltare o mare varietate de fructe: mere, pere, cireșe în livadă sau în sere/solarii căpșuni, zmeură, afine, mure.
  • Legume (în sere și/sau câmp): in sere = tomate, ardei, vinete, castraveți sau în câmp salată, broccoli, ceapă, morcovi, conopidă, varză.

Puteți fi solicitat să lucrați orice alte munci generale în fermă pe lângă aceste culturi (curățat sere, curățenie generală, plantare, pregătire pentru livrare, etichetare, ambalare, încărcat-descărcat, …) în funcție de necesitățile fermei.

MUNCA ÎN ZOOTEHNIE

Munca poate fi la hrănire (și pregătirea hranei), efectuarea tratamentelor medicale, îngrijire, curățenie, ajutat la fătat și muls – mecanizat (acolo unde este cazul) și orice alte munci generale în fermă.

Fermele pot fi de porci, vaci, oi/capre sau păsări. 

Unele ferme de vaci produc și brânză, astfel că ai ocazia să înveți tehnologia olandeză de producere a specialităților de cașcaval.

Orice alte munci adiționale specifice companiei unde lucrezi. Uneori poți lucra la o companie care are mai multe locații, astfel că te vei deplasa de la un loc de muncă la altul pe durata aceleiași zile. 

Munca în fabrici poate fi: 
– la piese din aluminiu (sortare, ambalare, curățare, pregătit pentru livrare);
– fabrici de produse alimentare (mezeluri, conserve, condimente);
– fabrici care produc produse turnate din beton (pereți, planșee, garduri);
– fabrici de cărămizi și pavaje.
– fabrici ce produc hrană pentru animale (căței în special)
– fabrici ce taie și ambalează carne proaspătă de pui – tăierea se face mecanizat, dvs ambalați produsele în cutii și pregătiți pentru livrare produsele 

Munca în fabrici de obicei necesită permis de conducere (minim unul din doi lucrători) și cunoștințe medii de limba engleză/germană (minim unul din doi lucrători).

Munca la depozite poate fi la:

– pregătirea comenzilor – produse de uz general sau pentru grădină, electronice/electrocasnice, îmbrăcăminte/încălțăminte, produse cosmetice, produse alimentare, produse congelate, cadouri.
Munca are loc in hală – depozit, posibil să folosești liza electrică sau stivuitor, computer și alte device-uri.  

Munca în fabrici și depozite necesită adeseori:

– permis de conducere auto (cel puțin unul din doi lucrători) iar uneori și permis/atestat pentru stivuitor 

– cunoștințe medii/bune de limba engleză (cel puțin unul din doi lucrători).

– disponibilitate de muncă pe o durată mai mare (de obicei 6-12 luni, rar și perioade mai scurte) 

ORE DE MUNCĂ: se poate lucra între 38-50 ore la săptămână, în funcție de vreme, starea culturilor și a comenzilor.
In Fabrici si depozite, de obicei se lucrează 38-42 ore la săptămână.

În medie, anual se poate lucra maxim 42-45 ore la săptămână, chiar dacă în unele săptămâni veți lucra doar 35 ore, în altele veți lucra poate 50 ore.
Trebuie să fiți flexibili în privința orelor de muncă și să nu lipsiți de la muncă. Absența nemotivat poate duce la concediere pe loc.

Salariul în Olanda este în funcție de vârsta lucrătorului și domeniul de activitate.  

Pentru majoritatea locurilor de muncă începând cu 1 iulie 2024 salariul este:

  • 18-20 ani = 10,94 Euro brut/oră (aproximativ 10,10 E net/ora)
  • 20-21 ani = 12,75 Euro brut/oră (aproximativ 11,5 Euro net/oră)
  • peste 21 ani = 13,68 Euro brut/oră (aproximativ 11,8 Euro net la oră) 

Salariul poate fi plătit săptămânal sau lunar, în funcție de angajator. Puteți estima un salariu înmulțind numărul de ore lucrate (de obicei 40 ore/săptămână) cu tariful orar conform vârstei dvs. Din salariul brut vi se rețin taxele (impozitul pe venit și asigurarea medicală) iar din salariul net plătiți chiria (uneori se reține de către angajator, alteori o achitați dvs direct la proprietarul cazării. această informație o primiti când vă oferim jobul.)
Salariul se virează pe cardul in Euro al lucrătorului, conform vârstei și numărului de ore lucrate în perioada respectivă. 
Deși vei fi plătit la oră, există o normă de muncă ce trebuie realizată la fiecare oră. La sosire vei fi instruit și trebuie să realizezi norma de lucru la fel ca toți colegii. Neîndeplinirea normei la muncă poate duce la avertisment sau încheierea contractului de muncă. Normele sunt realizabile dacă îți dai silința. 
Concediul de odihnă – pentru 12 luni lucrate consecutiv la același angajator poți beneficia de 25 zile de concediu de odihnă.
De obicei după o perioadă de 6 luni lucrate consecutiv, poți discuta cu angajatorul despre concediu, cu minim 4-6 săptămâni înainte de data la care doriți să mergeți în concediu.
Unii angajatori includ banii de concediu în salariul lunar, astfel salariul tău orar va fi mai mare cu 0,5-0,7E net la oră, însă când mergi în concediu nu mai ai de primit nimic, concediul tău a fost deja plătit. Alți angajatori vă achită banii de concediu atunci când sunteți plecați în concediu sau după încheierea muncii acolo. 
Banii de concediu, ca orice alt venit, se impozitează de către statul olandez.  

SALARIUL:

  • 13,27 Euro brut/oră (aprox 12 Euro net/oră) pentru lucrătorii cu vârsta peste 21 ani. 
  • 12 Euro brut/oră (aprox 11 Euro net/oră) pentru lucrătorii cu vârsta între 20-21 ani. 
  • 10,62 Euro brut/oră (aprox 10 Euro net/oră) pentru lucrătorii cu vârsta între 18-20 ani. 
    Anual, la 1 Ianuarie și 1 Iulie, salariile cresc foarte puțin. Când treci de un plafon de vârstă, din luna următoare vei fi plătit la nivelul vârstei tale.

Anumite munci ce implică dificultate sau responsabilitate ridicată pot fi plătite cu o rată mai mare. La fel și munca în zootehnie.
Anumite munci (ex: ambalare produse) pot fi plătite cu un tarif mai mic – conform legislației olandeze.

Salariul se virează în contul dvs bancar DIN ROMÂNIA sau deschis în orice altă țară. Vă recomandăm deschiderea unui cont în Euro la orice bancă doriți din România, un card atașat la acel cont. Copia IBAN-ului trebuie pusă la dispoziția angajatorului, la sosirea în fermă.
Salariul poate fi virat în contul dvs săptămânal, la 2 săptămâni sau lunar, în funcție de angajator.
La semnarea contractului primiți detaliile specifice locului dvs de muncă și cum se face plata salariului.
Cel mai adesea este lunar, în intervalul 5-15 ale lunii se achită salariul pentru luna anterioară, după ce se reține costul cazării, taxele pe salariu și costul asigurării de sănătate.

CAZAREA este de obicei la casă. Uneori sunt și apartamente sau locuințe comune cu mai multe camere, închiriate sau proprietatea angajatorului și unde locuiesc de obicei câte 2 persoane în cameră.
Angajatorul nu vă oferă hrană. Aveți facilități pentru gătit și păstrat hrana. Ceea ce vă cumpărați și gătiți, aceea veți mânca. Mâncarea este de obicei mai scumpă în Olanda decât in România.
Costul cazării: între 85-130 Euro/săptămână cu toate utilitățile incluse, în funcție de locație. Chiria de obicei se reține din salariu. Sunt și situații când chiria trebuie achitată direct la proprietar de către lucrători. Veți prim aceste detalii la oferirea jobului.

Deplasarea de la cazare la locul de muncă se poate pe jos (la distanțe mici de câteva sute de metri), cu bicicleta (1-10 km) sau cu mașina (la distanțe peste 10 km).
Biciclete – vă oferă angajatorul, dacă este necesară o bicicletă pentru deplasarea cazare-muncă.
Mașina – nu toți angajatorii pun la dispoziție mașini pentru deplasarea cazare-muncă. Cine merge cu mașina personală, are loc de parcare de obicei la cazare.

Bucătăria și baia sunt disponibile la comun pentru toți cei cazați împreună.

Este util să aduci cu tine: lenjerie de pat, pătură/sac de dormit, pernă, vase pentru gătit, prosoape, articole pentru igiena personală și desigur, câteva rânduri de haine de muncă. Uneori încălțămintea de protecție (cu bombeu metalic) este necesară, caz în care vă recomandăm să vă luați dvs una bună, comfortabilă. Angajatorul vă poate pune la dispoziție, dar poate să nu fie foarte comfortabilă. 

IMPORTANT dacă nu păstrați curățenia la cazare, proprietarul vă poate cere să părăsiți cazarea cât mai urgent. Aceasta de obicei înseamnă și pierderea jobului. La cazare (cât și la locul de muncă) trebuie să respectați colegii cu care lucrați sau locuiți cât și vecinii. 
Dacă vecinii fac reclamații împotriva dvs (zgomote, muzică tare, gălăgie, mizerie …) proprietarul vă poate cere să părăsiți cazarea imediat, caz în care pierdeți și locul de muncă. 

Tratează-i pe ceilalți cum ai vrea tu să fi tratat și totul va fi bine! 

TRANSPORTUL

Compania nostră nu face trasnport persoane!

Întotdeauna dvs achitați costul transportului până în Olanda către firma cu care vă veți deplasa. De obicei, biletul la autocar/microbuz costă aproximativ 150Euro, depinde de firma de transport cu care mergeți și vă poate duce direct la destinație (cazare).
Dacă vă deplasați cu avionul, trebuie să vă organizați transferul de la aeroport-cazare. Angajatorul nu vine să vă preia din aeroport sau gară, este responsabilitatea lucrătorului să ajungă la locul de muncă/cazare.

Proprietarul casei nu face cazări noaptea. Organizați-vă sosirea ca să ajungeți înainte de ora 20.00.

Angajatorul vă pune la dispoziție biciclete (cel mai adesea) sau autoturism (foarte rar) pentru deplasarea de la cazare la locul de munca și retur.
Transportul poate fi contra cost sau gratuit (combustibilul).
Unii lucrători își cumpără un scuter (dacă au abilitatea și permisul auto necesar) după ce ajung în Olanda și astfel se deplasează mult mai ușor și mai rapid.

Dacă nu poți să mergi pe bicicletă, aceasta poate fi o mare problemă în Olanda, deoarece bicicleta este cel mai folosit mijloc de transport cazare-muncă, chiar și de către cetățenii olandezi.
Pentru bicicletă vi se poate reține o garanție din primul salariu, garanție ce o veți primi înapoi la plecare, dacă predați bicicleta în starea tehnică de la primire.
La semnarea contractului primiți informațiile specifice locului dvs de muncă.
Dacă doriți să mergeți cu autoturismul personal, este posibil – în majoritatea cazurilor – doar dacă aveți asigurarea și inspecția tehnică valabile pe toată durata contractului.

Pentru mai multe detalii, vizitați pagina noastră de Facebook

Ora pe glob

  • Bucuresti - Romania
  • Londra - Anglia
  • Amsterdam - Olanda